Kanamunalla ja sokerilla ilmavia kakkuja
Leivonnaisia on mukava nauttia usein. Jotta tämä olisi mahdollista, on niiden oltava keveitä ja helppotekoisia. Herkkuja luodessa on käytettävä maltillisesti rasvaa ja sokeria. Leivonnaisiin saadaan kuohkea rakenne vaahdottamalla kananmunat huolellisesti sekä lisäämällä taikinoihin kuitupitoisia raaka-aineita viljoina, marjoina ja hedelminä.
Sokerikakkutaikinasta tulee kevyt kakku, sillä taikinaan ei lisätä lainkaan rasvaa. Kun vielä korvaat sokerin tai puolet siitä makeutusjauheella, esimerkiksi Canderelilla, saat todella keveän kakun. Jos teet kakkuun murotaikinasta pohjan, tee siitä ohuen ohut. Se onnistuu, kun kaulitset taikinan ohueksi ja nostat sen vuokaan silikonimaton avulla.
Myös hiivataikinasta syntyy keveitä herkkuja. Voit käyttää energiatonta makeutusjauhetta makeuttamaan hiivataikinan mutta hiivan ravinnoksi se ei sovellu. Hiivataikinaan kannattaakin lisätä muutama lusikallinen hunajaa tai sokeria. Hiiva käyttää taikinaan lisätyn energiapitoisen makeuttajan pois taikinan kohoamisvaiheessa. Koska taikinassa on niukasti sokeria, kannattaa taikinan kohotusaikojen kanssa olla tarkkana, ettei taikina kohoa liikaa ja väsähdä energian loppuessa. Voit lisätä leivonnaisen makeutta ripottelemalla kuumalle leivonnaiselle, kuten esimerkiksi mustikkapiirakalle, makeutusjauhetta.
Makeutusjauhe, esimerkiksi Canderel, sisältää 90% vähemmän kaloreita kuin saman makeuden antava sokerimäärä. Tuote on turvallinen myös diabeetikoille, odottaville ja imettäville äideille sekä lapsille. Makeutusjauhetta annostellaan kuten kidesokeria: 1 dl makeutusjauhetta vastaa makeudeltaan 1 dl sokeria. Mikäli käytetään painomittoja 10 g (1 dl) makeutusjauhetta vastaa noin sataa grammaa sokeria. Makeutusjauheella onnistuu myös marenki. Lue lisää makeutusjauheesta osoitteesta canderel.fi.
Keveä marenki
1 munanvalkuainen
3 dl makeutusjauhetta
Vaahdota munanvalkuainen ja makeutusjauhe keskenään käsivatkaimella muhkeaksi vaahdoksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja lusikoi vaahto sen päälle. Paista marenkia noin 80-asteisessa uunissa pari tuntia, kunnes marenki on kuiva.
Kevyt sokerikakkupohja täytekakkuun
Vuokaan:
1 rkl margariinia (rasvaa 80%)
3 rkl korppujauhoja
Pohja:
3/4 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
1 dl makeutusjauhetta
1/2 dl sokeria
Kakkua kumottaessa:
1 rkl sokeria
Voitele kakkuvuoka margariinilla (Ø noin 22 cm) ja jauhota se korppujauholla.
Mittaa kuiva-aineet kulhoon ja sekoita.
Vatkaa toisessa kulhossa käsivatkaimella kananmunat, makeutusjauhe ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuiva-aineet kevyesti nostellen ja kaada taikina vuokaan.
Pane kakku välittömästi 175 asteisen uunin alaosaan ja kypsennä sitä noin 50 minuuttia.
Anna kakun olla vuoassa paiston jälkeen kymmenen minuuttia. Ripottele keittiöliinalle tai leivinpaperille sokeri ja kumoa kakku sen päälle jäähtymään. Pane vuoka kumotun kakkupohjan päälle, jotta kakusta haihtuva kosteus jää kakkuun.
Keveä kääretorttupohja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
1 1/2 dl makeutusjauhetta
Torttupohjaa kumottaessa:
1 rkl sokeria
Vuoraa uunipannu leivinpaperilla.
Mittaa kuiva-aineet kulhoon. Vaahdota toisessa kulhossa kananmunat ja makeutusjauhe käsivatkaimella valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää jauhoseos siivilän läpi, sekoita taikina tasaiseksi ja levitä uunipannulle. Kypsennä torttupohjaa 225 asteisen uunin yläosassa 5–10 minuuttia.
Sirottele leivinpaperille tai keittiöliinalle sokeri. Kumoa paistettu kääretorttu sen päälle. Irrota pohjassa oleva leivinpaperi.
Halutessasi voit lisätä jauhoseokseen 2 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl vanilliinisokeria.
Kevyt pohja suolaisille tortuille
3 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
1 kananmuna
hiukan vettä
Nypi vehnäjauhot ja paloiteltu rasva murumaiseksi. Lisää jauho-rasvaseokseen kananmuna. Sekoita taikina hyvin. Lisää siihen tarvittaessa tilkka vettä. Taputtele taikina torttuvuoan (Ø 22 cm) pohjalle ja reunoille.
Tee torttuun täyte ja paista 200 asteessa, uunin alaosassa noin 45 minuuttia.
Vinkki! Lisäämällä tähän taikinaan sitruunankuorta, 1 dl tomusokeria ja 1 tl leivinjauhetta saat maukkaan pohjan makeille piiraille.
Pullapohjainen piiras murotaikinaa kevyempi
Kevytleivonnassa on tärkeää ottaa huomioon annoksen koko ja taikinan vähärasvaisuus. Sokerilla leivotut pullat ja kakut ovat kuohkeampia kuin jos sokeri korvataan makeutusainejauheella. Kevyt ja maittava leivonnainen syntyykin rasvaa rajoittaen, mutta ei aina sokerista tinkien.
Pullapohjainen piiras on vähäkalorisempi kuin murotaikinapohjainen piiras. Pullataikina sisältää vähän rasvaa ja jo ohut taikinakerros riittää pitämään piiraspalan koossa.
CakeAway Päärynäpiirasreseptillä valmistetussa leivonnaisessa pullapohja sisältää energiaa 1220 kilokaloria. Saman kokoisen piiraan tekoon voitaisiin käyttää paketti kevyttä piirastaikinaa (energiapitoisuus 1176
kilokaloria/paketti 400 g) tai paketti murotaikinaa (energiapitoisuus 1860 kilokaloria/paketti 400 g). Rasvan osuus pullataikinapohjan energiasta on vain 21 %, kun se murotaikinapohjassa on liki puolet olipa taikina kevyt tai ei.
Ilma on kevyt ”valmistusaine”
Sokeri lisää taikinan painoa ja kakun tilavuutta. Sokerin ansiosta taikinaan pidättyy enemmän ilmaa. Hyvin kohonnut sokerikakkupala on noin kaksinkertainen sekä painoltaan että tilavuudeltaan ilman sokeria leivottuun kakkupalaan verrattuna. Energiaa sokerikakussa on n. 260 kcal/100 g ja makeutusjauheella leivotussa kakussa 240 kcal/100 g. Varsinainen kevyt herkku onkin sokerilla leivottu kakkupala, joka on yhtä pieni kuin makeutusjauheella leivotut kakkupalat. – Sokerilla leivottu kakkupala sisältää saman verran energiaa (n.26 kcal) kuin makeutusjauheella leivottu samankokoinen palanen. Eron huomaa kakun huokoisuudessa – ja paremmassa maussa!
Kevytleipojan niksilista:
– vähärasvainen, mielellään kasvirasvapohjainen ohut pohja piiraisiin
– hyvä kohotus hiivataikinoille
– huolellinen vaahdotus kananmuna-sokeriseoksille
– raikkaat marjaisat ja hedelmäiset täytteet
– vähärasvaiset maitovalmisteet kuten rasvaton jogurtti ja rahka
– rakennetta liivatteella tai kasviperäisellä hyytelöimisaineella
– maltillinen palakoko