PURSOTETUT KORISTEET
Pursottaminen
Pursottamisessa on omat salansa. Niiden tietämisestä huolimatta et vielä ole mestari, vaan huolellinen kädenjälki vaatii paljon harjoittelua. Apuna voit käyttää valmiita mallikuvia, joita löydät täältä.
Voit pursottaa kakun päälle kuorrutuksen kermavaahdosta. Sen pursottamisessa voit käyttää pieni- tai suurisuista tyllaa. Jos valitset pienen tyllan, käytä myös pientä, paperista kietaistua pursotinpussia. Isosuisella tyllalla työskennellessäsi voit käyttää myös suurta, kestävästä ja pestävästä materiaalista valmistettua pursotinpussia.
Kauniit ja kestävät pursotukset teet pursotettavasta sokerikuorrutteesta. Seosta voidaan myös värjätä. Värillisiä koristeita ei kuitenkaan kannata panna kermalla kuorrutettuun kakkuun, sillä ne värjäävät kerman. Upeimmat kakut kuorrutetaankin sen vuoksi kaulittavalla sokerikuorrutteella tai pursotettavalla sokerikuorrutteella, joiden pinta kuivuu eikä värit sen jälkeen enää sekoitu.
Vinkki! Saat pursotuksiin kolmiulotteisuutta, kun pursotat hahmoja toisten pursotusten päälle.
Kakunkoristeet Englannin hovin tapaan
– Eddie Spence –
Eddie Spence (kuvassa) on tehnyt vuosikaudet Englannin kuninkaallisten juhlakakut. Hän on käynyt läpi elämänsä yliopistolla opiskelemassa taidetta, maalausta, elävän mallin maalaamista, taidehistoriaa yms. aineita, joissa taiteellisuus kehittyy ja käden jälki paranee. Seuraa Eddietä facessa. Kävin Eddien kurssilla Englannissa Squires Kitchen -kurssilla. Ihana kauppa, täynnä toimivia koristelutarvikkeita. Järjestävät myös vuosittain maaliskuun paikkeilla kakkumessut, joilla voit tehdä edullisia ostoksia ja ihailla koristelukisaan osallistuvien taidonnäytteitä.
Pursotuspusseista
Paras ja vaivattomin pursotuspussi syntyy voipaperista. Se on märkänä lujaa ja sen voi käytön jälkeen heittää menemään.
Tee aina melko pieni pursotuspussi, sillä suurta pussia käyttäessäsi käsi väsyy hetkessä ja alkaa vapista. Leikkaa siis pergamiinipaperista kolmioita, joiden sivujen mitat ovat noin 20, 29 ja 25. Leikkaa toinen kolmion terävistä kulmista poikki. Kääräise kolmio rullalle siten, että pursotinpussin suuosa muotoutuu pitkän sivun puolivälin paikkeille. Leikatun osan ulkokulma kääntyy paperikolmion suoran kulman päälle. Käännä pursotuspussin suuaukolla reunaa korkeimmalta kohdalta sisälle päin ja repäise siihen vielä kaksi puolen senttimetrin syvyistä halkiota. Taita halkioiden väliin jäävä reuna pussin sisälle. Näin tehty pursotuspussi pysyy hyvin muodossaan.Leikkaa pursotuspussin kärjestä pala pois ja pudota tylla eli suukappale pursotuspussin sisälle. Täytä pursotuspussi kermalla tai pursotettavalla sokerikuorrutteella. Täytä korkeintaan 2/3 pussista! Sulje pursotinpussi litistämällä pussia kevyesti ja kääntämällä näin pussin ylänurkat kohti pussin keskustaa. Taittele vielä pussin yläreunaan muutama laskos. Nyt voit alkaa pursottaa!
Pidä pussin sulkevien laskosten päällä peukaloa, jotta pussi pysyy kiinni. Katso työskentelyasentoon mallia yllä olevasta kuvasta, jossa pursotustyötä tekemässä Eddie Spence. Peukalolla säätelet pursotusvoimakkuutta. Lopeta painaminen kun haluat katkaista pursotettavan seoksen tulon. Tee pursotuksessa käytettävät perusmuodot: piste ja ovaali. Painamalla ja vetämällä saat tehtyä pisaran ja pitkän pisaran. Opettele myös käyrä ja molemmille puolille kaareutuvat ässät. Nyt osaat perusmuodot! Nyt voit aloittaa pursottamisen!
– Lapset mukaan kakkutaiteiluun! Intoa riittää ja malttiakin, joskus jopa aikuisia paremmin. –
Pursotuksen harjoitteleminen
Tulosta harjoittelu- tai työarkki. Peitä arkki leivinpaperilla ja harjoittele pursottamista levyn päälle.
Pursotukset voit työstää suoraan kakun päälle tai leivinpaperille tai silikonialustalle. Kuivuneet koristeet voidaan siirtää kakun päälle tai haluttaessa varastoida odottamaan tulevaa tarvetta. Säilytä sokerikoristeet tiiviissä purkissa kuiva-ainekaapissa.
Voit työstää kakun päälle siirrettävän ohuen levyn jo hyvissä ajoin ennen juhlia. Hanki valmis alusta kakulle tai päällystä napakka pahvi foliolla. Kaulitse ohut levy sokerikuorrutteesta tai marsipaanista ja siirrä se foliopäällysteiselle alustalle. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen seos pois. Koristele levy pursotuksin. Siirrä levy kakun päälle ja viimeistele kakun reunat kermapursotuksin.
Tällaista koristeltua alustaa voit käyttää myös kakun alla. Sille koottu kakku on näppärä nostaa juhlapöytään kakkujalan päälle tai viedä vaikkapa tuliaisina juhliin. Alustan tulee kuitenkin pysyä kiinni sitä kannattavassa foliossa. Tämän tempun salaisuus on siinä, että foliopäällysteistä alustaa sipaistaan vedellä ennen päällystämistä. Kuorruteseos kiinnittyy näin napakasti alustaan kiinni eikä kakku luiskahda sitä kannettaessa lattialle.
Pursotetut kukat
Leikkaa paperisen pursotuspussin kärjestä pala pois, jotta muodostuu pieni reikä. Pursota seosta painamalla pursotinpussia hiukan peukalolla. Lopeta painaminen ja nosta pursotinpussia. Jatka näin. Voit käyttää erivärisiä seoksia samaan koristeeseen esimerkiksi siten, että teet toisella värillä kukkasten varret, lehdet ja keskustat ja toisella värillä terälehdet. Voit myös pursottaa rakentamalla, eli pursottaa useita kerroksia samaan kohtaan, jolloin saat hahmoihin kolmiulotteisuutta.
-koristetiput-
Pursotetut tiput
Yllä olevassa kuvassa on kaulittavasta, keltaisesta ja valkoisesta sokerikuorrutteesta tai marsipaanista työstettäviä tipuja nokat oranssiksi sipaistuina. Kuvan alaoikealla näkyy tipuja, jotka syntyvät nopeammin. Ne pursotetaan valkoisesta ja keltaisesta pursotettavasta sokerikuorrutteesta. Tyllan koko kannattaa harkita, keltaisessa voi olla pienisuinen tylla ja valkoisessa kookkaampi, aina sen mukaan, kuinka suuria tipuja teet.
-Eddie Spencen pursotuksia-
Pursotetut lehdet
Litistä paperista muodostettu pursotinpussi ja leikkaa sen kärkeen V. Pursota seosta edestakaisin liikkein lehden muotoon.
Pursotettu lintu
Aloita pursottamalla leivinpaperille tai silikoniselle alustalle linnunsiipiä. Anna koristeiden kuivaa muutama tunti. Säilytä pursotettava–seos kostealla liinalla vuoratussa kulhossa, ettei se kuoretu.
Vispaa sokerikuorrute uudelleen jänteväksi. Pursota kakun pinnalle linnulle vartalo ja yksi siipi. Pursota linnulle pyrstö, pää ja nokka. Irrota ensin tehdyistä siivistä yksi ja paina se linnun kylkeen.
Pursotettu perhonen
Tee kartongista teline. Leikkaa leivinpaperista suikaleita. Pursota suikaleille perhosia ja aseta ne kuivamaan telineeseen.
Pursota kakun pinnalle tuntosarvet. Pursota siiville pilkkuja, raitoja tai palloja ja ripottele niille nonparelleja ennen seoksen kuivumista. Nosta perhoset kakun päälle. Pursota kakun pinnalle, tuntosarvien alle viiva perhosen vartaloksi ja kiinnitä siivet siihen.
-pursotusgeelitäyttö ääriviivoihin-
Pursotuksen ja pursotusgeelin yhdistäminen
Pursota kaulittavalla sokerikuorrutteella tai marsipaanilla päällystetylle kakulle ensin kirjainten tai kukkien ääriviivat. Täytä kirjainten tai kukkien sisustat pursotusgeelillä.
-siveltimellä valutat marjoille ohuelti hyytelön-
HYYTELÖIMINEN
Marjat ja hedelmät ovat näyttäviä kakkujen ja torttujen päällä, kun asetelma viimeistellään hyytelösokeriliemellä. Hyytelösokeriliemen avulla myös pakasteesta sulatetut marjat säilyttävät muotonsa ja ovat kauniita kakun koristeena. Pakastemarjat ripotellaan jäisinä kakun päälle ja ne päällystetään heti kiilteellä. Vähäkalorisempi kiille voidaan tehdä liivatteen avulla. Kiivi, ananas ja papaija eivät kuitenkaan sovi liivatteella päällystettäväksi.
-kiille sopii erityisesti hyydytettyyn kakkuun sekä juustokakkuun-
Hyytelösokerikiille
1 dl vettä tai mehua
½ dl hyytelösokeria
Kuumenna neste ja lisää joukkoon hyytelösokeri.
Kiehauta seos. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä muutama minuutti. Valele kakku kiilleseoksella. Valelu onnistuu lusikalla tai siveltimellä.
Kiille liivatteella
2 liivatelehteä
1,5 dl mehua
Pane liivatelehdet likoamaan pieneen kylmää vettä sisältävään kulhoon viideksi minuutiksi.
Kuumenna ½ dl nesteestä kiehuvaksi. Puristele liivatelehdet kuiviksi ja kaada liotusvesi pois. Liuota liivatelehdet kiehuvan kuumaan nesteeseen.
Lisää loppu neste liivateseokseen. Jäähdytä seosta hetki ja levitä se kakun pinnalle.
-vesimelonista saat pöytään väriä ja hauskoja muotoja-
HEDELMÄT KORISTEENA
Yksinkertaisen, mutta värikkään koristeen teet leikkaamalla limetistä ohuita lohkoja, taputtelemalla ne kuiviksi keittiöpyyhkeeseen ja asettamalla ne kakun päälle. Voit myös hyytelöidä hedelmiä kakun pinnalle: Hyytelöiminen.
Voit tarjota hedelmiä myös kakun kyytipoikana. Esimerkiksi vesimelonista saat kauniita palloja kasvisraudalla ja sydämiä piparimuotilla.
-ohuen ohuet päärynäsiivut kuivattuna-
Kuivatut hedelmälastut
Kuivatut hedelmät ovat näyttävä koriste. Niiden tekeminen on hidasta, joten työ kannattaa suunnitella siten, että kerralla syntyy koristeita moneen lähitulevaisuuden tarpeeseen. Hyviä hedelmiä kuivattaviksi ovat päärynä, omena tai banaani. Voit käyttää niitä leivonnaisten koristelussa ja monessa muussa. Esimerkiksi sinihomejuusto-päärynäsalaatti on näyttävä päärynälastuilla koristeltuna.
Kuivatut päärynät
1/2 sitruunan mehu 3 dl vettä 1/2 dl sokeria 1 päärynä (tai omena)
Keitä kattilassa sitruunamehua, vettä ja sokeria kunnes sokeri on sulanut.
Leikkaa päärynästä ohuita, noin kolmen millimetrin paksuisia siivuja, jotka vielä pysyvät ehjinä niitä liikuteltaessa. Nosta hedelmäsiivut liemeen ja keitä hiljalleen kunnes hedelmä on läpikuultavaa.
Nosta siivut leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja kuivata uunissa 90 asteessa käännellen siivuja silloin tällöin kuivumisen aikana. Kuivaaminen kestää noin tunnin.
-juhannuksena kukkivat ruusut-
SYÖTÄVÄT KUKKASET
Syötävä kukkanen, joka on kasvatettu tai kasvanut ilman torjunta-aineita, sopii kakun koristeeksi. Jotta kukkanen säilyisi pitkään raikkaana, voit painaa kakun pintaan minimaljakon, jossa on kukalle vettä. Esimerkiksi ruusu, orvokki, krassinkukka ja laventeli sopivat kakun koristeluun.
Jos haluat koristella kakkusi tuoreilla kukilla, sopivia kukkia ovat muun muassa torjunta-aineettomat, puhtaassa paikassa kasvaneet syötävät kukat:
Krassit
Herneet
Ruusut (nuput, terälehdet ja kokonaiset kukat)
Ruiskukat
Kesäkurpitsan kukat
Apilat
Orvokit (varmista ostettavien orvokkien myrkyttömyys myyjältä)
Auringonkukat
Kehäkukat
Kesäneilikat
Vuorikaunokit
Kääpiösamettikukat (maistuvat sitruunalta!)
Kaunokaiset
Niittynätkelmä
Yrttien vihreä väri vahvistaa kukkien kirkkautta. Käytä makeissa kakuissa sitruunamelissaa ja minttua. Voileipäkakkuihin sopivat myös basilika, ruohosipuli ja suolaheinä.
SUKLAAKORISTEET
Suklaan sulattaminen
Sulata suklaa aina hitaasti ja miedolla lämmöllä, jotta sen koostumus säilyy sileänä. Sulatus onnistuu mikroaaltouunissa. Paloittele suklaa tasakokoisiksi palasiksi mikroaaltouunin kestävään astiaan, joka on materiaaliltaan lasia, posliinia tai muovia. Sulata suklaata ensin 500 watin teholla 30 sekuntia, sekoita ja jatka lämmitystä 10 sekunnin jaksoissa. Sekoita suklaata jokaisen kuumennusjakson välissä rauhallisin liikkein ruokalusikalla tai nuolijalla siten, ettei suklaaseen muodostu ilmakuplia. Näin jatketaan, kunnes seos on tasainen ja suklaa on kokonaan sulanut.
Jos sulatat suklaan vesihauteessa, valitse kulho, joka asettuu sopivasti kattilan päälle, jotta muodostuva vesihöyry ei pääse suklaaseen. Kuumenna kattilassa vesi höyryäväksi ja sulata tasakokoiseksi pilkottu suklaa kulhossa. Sekoittele suklaata rauhallisin liikkein ruokalusikalla tai nuolijalla siten, ettei suklaaseen tule ilmakuplia, kunnes suklaa on rakenteeltaan tasaista ja lämpötila on noin 40 astetta.
Jäähdytä sulatettu suklaa huoneenlämpöiseksi ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä. Mikäli suklaa käytetään kuorrutukseen, tulee sen antaa jäähtyä noin 30 asteiseksi ennen leivonnaisen päälle levittämistä, jotta kuorrutteesta ei tule mattapintainen ja harmaa.
-sulaa suklaata saa mielellään jäädä kulhoon tiskaajan iloksi-
Suklaan temperointi
1. Lämmitä suklaa ensimmäiseen haluttuun lämpötilaan. Kaada suklaasula marmorilevylle.
2. Liikuttele suklaata, kunnes se viilenee.
3. Ota suklaa uudelleen kulhoon ja lämmitä se toiseen haluttuun lämpötilaan.
4. Mittaa suklaan lämpötila mittarin avulla.
Temperointi tarkoittaa suklaan käyttämistä perä perään tietyissä lämpötiloissa, jotta suklaan sisältämä kaakaovoi saadaan sileäksi, kauniskiiltoiseksi seokseksi. Temperointi saa suklaan kiiltäväksi ja entistä maukkaammaksi. Temperointi on tarpeen kun suklaaseen halutaan kaunis, pysyvä mattakiilto. Temperoinnissa oikea lämpötila on kaiken A ja O, minkä takia lämpötilaa seurataan nestelämpömittarilla. Temperointi saa suklaan todellakin edukseen. Samettiseksi temperoitu suklaa maistuukin temperoimatonta herkullisemmalta!
Temperoitavaksi kannattaa ottaa kerrallaan korkeintaan 500 g suklaata. Suklaa voi olla valkoista, vaaleaa tai tummaa. Eri suklaalaaduille on olemassa tietyt, tarkat temperointilämpötilat.
Suklaa rouhitaan ja puolet siitä pannaan kulhoon. Kulhossa oleva suklaa sulatetaan ja lämmitetään vesihauteessa jäljempänä olevan taulukon osoittamaan ensimmäiseen lämpötilaan. Tavoiteltu lämpötila vaihtelee hiukan suklaan laadusta riippuen.
Kun haluttu lämpötila on saavutettu, loppu suklaarouhe lisätään ja suklaata sekoitellaan ruokalusikalla tai nuolijalla rauhallisesti kunnes suklaa on saavuttanut taulukossa esitetyn toisen lämpötilan. Suklaan voi jäähdyttää myös levittämällä sen huoneenlämpöiselle marmorilevylle ja liikuttelemalla sitä siinä rauhallisin liikkein metallilastan avulla. Suklaan saavuttaessa toisen, ensimmäistä matalamman tavoitelämpötilan, se kaavitaan takaisin kulhoon ja lämmitetään vesihauteessa vielä kolmanteen lämpötilaan.
Temperoitua suklaata käytetään koristeisiin ja kuorrutuksiin. Yli jäävän suklaan voi käyttää uudelleen sellaisenaan tai sen voi temperoida uudelleen, tarvittaessa vaikka useampaan kertaan.
Jokainen suklaalaatu on temperoitava eri tavoin. Taulukossa on esitetty kolme lämpötilaa, joissa kyseinen suklaalaatu temperoituu.
1. vaihe 2. vaihe 3. vaihe
Tumma suklaa 48-50 27-28 31-32
Valkoinen suklaa 40 26-27 25-29
Vinkki! Jos suklaan joukkon hurahti sulatuksen aikana vettä, valmista seoksesta herkullinen suklaakastike lisäämällä joukkoon kiehuvaa maitoa tai kermaa.
Suklaakoristeet
Suklaasta saat monenlaisia koristeita. Voit käyttää koristeiden tekemiseen erityisesti kehitettyjä suklaavalmisteita. Tee kerralla koristeita reilusti ja säilytä ne jääkaapissa tiiviissä rasiassa.
Suklaakuviot
Suklaasta voidaan pursottaa leivinpaperiarkille perhosia, ampiaisia, kukkasia ja muita kuvioita. Kaarevia koristeita saat pursottamalla verkkokuvio juuri rullalta otetulle, kaareutuvalle leivinpaperille. Tue paperi koristeiden pursotuksen ajaksi vaakatasoon ja vapauta se kaareutumaan ennen koristeiden jähmettymistä.
Suklaakiehkurat
Sulatettu suklaa levitetään kylmälle marmorilevylle, jolloin suklaa jähmettyy ja siitä työstetään koristeita omenaporalla työnnellen. Koristeiden teko onnistuu myös levittämällä suklaa jäähdytetyn uunipellin pohjapuolelle. Mikäli pelti ei pysy riittävän kylmänä, voidaan se tarvittaessa nostaa hetkeksi jääkaappiin tai viileällä ilmalla ulos. Näiden koristeiden teko ei suju välttämättä heti vaan oikeaa työstölämpötilaa pitää hiukan hakea. Mutta vaivan palkaksi syntyy näyttäviä kiehkuroita, jotka nostellaan kakun kruunuksi.
Suklaaverkot
Helpot koristeet syntyvät erityisesti suklaakoristeiden tekemiseen suunnitellusta valmisteesta, joka sulatetaan pakkauksen ohjeen mukaan myyntipäällyspussissaan mikroaaltouunissa. Kulmaan leikataan pienen pieni reikä ja tuotetta pursotetaan halutuiksi verkkokuvioiksi (= suklaaristikko) leivinpaperille. Voit painaa suklaaverkosta piparkakkumuotilla kuvioita ennen kuin suklaa jähmettyy.Suklaaverkko on klassinen kakunkoriste.
Suklaanauhat, suklaan marmorointi
Elintarvikemuovi- tai silikonikalvolle tehdyt kuviot ovat pohjastaan kauniin kiiltäviä. Marmorikuvioinnin valmistat sulattamalla esimerkiksi 20 grammaa tummaa ja 20 grammaa vaaleaa erityisesti suklaakoristeiden tekemiseen kehitettyä valmistetta (esim. Minut Block, PISTEarvo yhteensä 4) eri kulhoissa. Muovi- tai silikonikalvolle levitetään ensin sormin pyöritellen kerros tummaa valmistetta. Sen jähmetyttyä päälle levitetään lastan avulla vaaleaa valmistetta.
Tee näin:
Levitä tummaa suklaata sormenpäillä ohuelti marmorilevylle.
Kaada päälle vaalea suklaasula.
Levitä vaalea suklaa palettiveitsellä.
Anna suklaalevyn jähmettyä, leikkaa se arkin muotoiseksi ja nosta suklaa-arkki irti marmorilevyltä. Saat näyttäviä levyjä kakun reunalle tai päälle aseteltavaksi.
Muovikalvolle levitetystä suklaasta voi myös painaa muotilla tai leikata kuvioita (esim. kolmiota tai neliöitä) terävällä veitsellä ennen kuin suklaa jähmettyy. Jos suklaa ehtii jähmettyä ja kuvioiden leikkaaminen on hankalaa, auttaa veitsen kastaminen kuumaan veteen ja huolellinen kuivaaminen, minkä jälkeen leikkaaminen jälleen onnistuu. Erittäin näyttävät koristeet saat lykkimällä suklaasta ohuita nauhamaisia levyjä ja koristelemalla kakkusi niillä yltäkylläisesti.
Suklaarouhe ja -raaste
Suklaarouhetta ja -raastetta voidaan käyttää pieninä määrinä myös kevytleivonnassa. Jääkaapissa säilytetystä suklaasta voidaan rouhia suklaarouhetta leikkuulaudalla kookkaalla veitsellä tai sitä voidaan raastaa raastimen karkeimmalla terällä. Suklaapalaa kannattaa pitää suklaan käärepaperissa tai paperinpalassa raastettaessa, jotta se ei sula käsien lämmössä. Suklaata voidaan vuolla huoneenlämpöisenä kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ja näin saada aikaan pieniä suklaakiehkuroita.
Suklaaseen kastetut marjat ja hedelmät
Kauniita ja herkullisia koristeita saadaan kastamalla sulatettuun suklaaseen hedelmiä tai marjoja. Hedelmälohkot taputellaan kuivaksi keittiöliinaan ennen suklaaseen kastamista. Suklaassa kastetut tuotteet asetetaan leivinpaperille ja käytetään koristeena vasta kun suklaa on jähmettynyt.
Suklaan valaminen
Suklaamuotit ovat olleet käytössä siitä saakka kun palana syötävän suklaan käyttö alkoi yleistyä suklaan juomisen sijaan. Suuresta sulaablokista sulatettiin suklaata, se temperoitiin ja valettiin suupaloiksi. Muotteja tehtiin 1800-luvulla metallista.
Muovi on syrjäyttänyt metallin suklaamuoteissa. Muotteja saakin nykyisin edullisesti, mikä mahdollistaa suklaan valamisen kotona.
Hyvä muotti on sileä ja sen syvennykset jäljentyvät suklaaseen kauniisti. Muotteja ei pestä saippualla. Ensimmäistä käyttökertaa varten muotti kiillotetaan huolellisesti pehmeällä kankaalla. Käytä ainoastaan 100 % puuvillaa, sillä polyesteristä jää muotteihin nukkaa. Kun suklaat irrotetaan muotista, jää muottien pintaan ohut kerros kookosrasva. Seuraavat suklaat irtoavat siitä kauniisti saaden virheettömän, entistäkin kiiltävämmän pinnan. Jos muottien käytöstä on pitkä aika, voi muotit kiillottaa uudelleen kankaalla ja samalla pyyhkiä pois vanhentunut kookosrasva muoteista.
Suklaakonvehdit
450 g temperoitua suklaata
Välineet:
suklaamuotit
puuvillakangasta
palettiveitsi tai tasapäinen lasta
Kiillota suklaamuotit puuvillakankaalla. Annostele temperoitu suklaa muotteihin nopeasti lusikalla. Älä huolestu yli menevästä suklaasta vaan työskentele ripeästi. Poista ilmakuplat suklaasta nostamalla muottia muutama sentti ilmaan ja pudottamalla se työalustaan. Toista tämä muutaman kerran. Poista ylimääräinen suklaa muotilta palettiveitsellä tai tasapäisellä lastalla. Voit panna ylimääräisen suklaan takaisin kulhoon temperoidun suklaan joukkoon.
Pane muotti hetkeksi pakastimeen. Älä jätä muovisia suklaamuotteja pakastimeen varttituntia pidemmäksi ajaksi, ettei muotti vaurioidu. Kun suklaa on asettunut, ota muotti pakastimesta ja käännä ylösalaisin työtasolle. Kopauta kevyesti niin suklaat irtoavat. Suklaa irtoaa, koska temperoitu suklaa kutistuu viilentyessään. Irrottaminen ei siis ole lainkaan vaikeaa.
Jos suklaapalat eivät irtoa muoteista vaivatta, pidä suklaata vielä hetki kylmässä.
Täytetyt suklaakonvehdit
450 g temperoitua suklaata
Tryffelitäyte
170 g suklaata, esim. taloussuklaata
2 keltuaista
2 rkl kermaa
2 rkl voita
1 rkl konjakkia
Jos täytät konvehdit, toimi kuten suklaata valaessasi siihen vaiheeseen saakka, kun ilmakuplat on poistettu suklaasta.
Tämän jälkeen nosta muotti kulhon päälle, jossa on temperoitua suklaata. Koputa jokaista syvennystä kääntöpuolelta, jotta suklaa valuu kulhoon. Muottiin jää siis vain ohut kerros suklaata. Siisti levyä palettiveitsellä ja pane kylmään hetkeksi mutta ei pidemmäksi ajaksi kuin 15 minuuttia, ettei muovimuotti vaurioidu.
Sulata tryffelitäytteeseen käytettävä suklaa vesihauteessa. Lisää joukkoon muut täytteen ainekset, sekoita tasaiseksi ja annostele kahdella teelusikalla muotteihin niin paljon, että pinnalle mahtuu vielä kerros temperoitua suklaata. Koputtele jälleen ilmakuplat pois suklaasta pudottamalla muotti työtasoon. Pidä kylmässä jälleen hetkinen ja vala sitten päällimmäinen kerros samaan tapaan.
Irrota konvehdit muotista kääntämällä levy työtasolle ja kopauttamalla muottia.
Mikäli suklaata tai täytettä jää, pane ne tuorekelmulla peitettynä jääkaappiin. Voit käyttää seoksia uudelleen sulattamalla ne vesihauteessa. Uutta temperointia ei tarvita.
MAALAAMINEN
Voit maalata pursotettavalla tai kaulittavalla sokerikuorrutuksella päällystetyn kakun pintaan impressionistisella tyylillä kuvia. Se onnistuu jauhemaisella elintarvikevärillä eli tomuväreillä.
Voit myös maalata värjätyllä sokerikuorrutteella. Pursota kuvan ääriviivat haluamallasi värillä, pieni alue ja yksi väri kerrallaan. Aloita kuvassa takimmaisena olevasta hahmosta. Pursota ääriviivat reiluin pursotuksin. Kasta jäykähkö sivellin veteen, litistä se kuivaksi talouspaperiin ja maalaa sillä ääriviivojen sisälle jäävä alue siten, että sivelet aluetta rajausviivasta keskustaan suuntautuvin liikkein. Kun ensinnä yhdellä värillä maalaamasi alueet ovat kuivaneet voit siirtyä rajaamaan ja maalaamaan alueita toisella värillä.
Jos työstettävä kuva on kovin monimutkainen tai haluat kuvan olevan prikulleen mallinsa näköinen, voit jäljentää kakun pinnalle apuviivat. Toimi tällöin seuraavasti: Jäljennä kuvan ääriviivat peilikuvana paperille. Aseta kuvan päälle lasi- tai akryylilevy ja pursota kuvan ääriviivat sokerikuorrutteella. Anna pursotuksen kuivua.
Ripottele kakun pinnalle hiukan maissitärkkelystä ja jäljennä kuva painamalla se kevyesti kakun pinnalle. Nosta levy pois. Nyt kuva on kakun pinnalla oikein päin.
Vinkki! Saat näyttävän, kolmiulotteisen kakun, kun maalaat hahmoja kakun pinnalle ja muotoilet tai jäädytät lisäksi koristeen maalauksen päälle asetettavaksi tai pursotat osan viivoista. Kolmiulotteisuutta maalaukseen saat myös käyttämällä kukan terälehdissä kahta eri voimakkuutta olevaa vihreää.
MUOTOILU
Muotoilu on kivaa! Voit muotoilla kaulittavaa sokerikuorrutetta, marsipaania ja vaahtokarkkikuorrutetta. Saat kovaksi kuivuvia koristeita.
Siistejä hahmoja saat, kun pehmität kaulittavan sokerikuorrutteen tai marsipaanin ensin käsissä. Työstä joustavasta seoksesta seuraavaksi pallo ja muotoile siitä haluamasi osa hahmolle.
Näin muotoileminen sujuu ja osista tulee siistejä eivätkä ne halkeile. Opettele tekemään pallo, pisara, ja tasapaksu tanko.
Tue osia tarvittaessa vedellä kostutetulla spaghetilla tai paperipäällysteisellä rautalangalla.
Noudata ihmisiä ja eläimiä tehdessäsi oikeita mittasuhteita: käsi yltää hiukan lantion alapuolelle nenä on aikatavalla pään keskellä, jne.
Jos käytät leikkuria, pehmitä seos käsissäsi ja tee siitä pallo. Kaulitse seos tomusokerin avulla ohueksi levyksi. Voit työstää kolmiulotteisia perhosia vaivatta. Tee ensin tuki kartongista tai pahvista. Leikkaa kaulitusta sokerikuorrutteesta haluamasi hahmo ja aseta se kuivamaan tuelle. Koristele kuivuneet hahmot käyttämällä nonparelleja ja syötävää liimaa, pursotettavaa sokerikuorrutetta tai suklaata. Oikean oloiset, pehmeät perhoset saat puuteroimalla ne tomuvärein.
Värien käyttö
Seosten värjäys onnistuu parhaiten pastavärillä. Kun hahmo on valmis, puuteroi se tomyvärillä niin saat aidon oloisen lopputuloksen.
Silikonimuottien käyttö
Jos hankit käyttöösi muotin, voit jäädyttää siinä kaulittavaa sokerikuorrutetta ja valmistaa siten hahmoja. Notkista kaulittava sokerikuorrute käsissäsi venyttelemällä sitä. Pyöritä kaulittavasta sokerikuorrutteesta pallo. Muovaa pallo tarvittaessa pitkänomaiseksi ja pujota se muottiin. Paina seos tiiviisti muottiin ja nosta se siitä pois. Leikkaa ylimääräinen seos pois hahmon laitamilta.
Jos muotissa on ohuita osia tai kapeita ulkonemia, voit jäädyttää hahmoa 15 minuuttia pakastimessa, jotta viimeinenkin kuonon kärki tulee muotista ulos ehjänä. Vedä hahmo pois muotista ja jätä se lämpiämään. Hahmo hikoilee, kunnes saavuttaa huonelämpötilan. Kun hahmo on kuivunut, voit maalata sen ja penslata lopuksi utuisen pehmeäksi tomuväreillä.
Näyttävät kukat kukkamassasta
Mikäli haluat kakun koristeeksi vuosia muistoina säilyviä, näyttäviä, eksoottisia kukkia, voit muotoilla ne erityisesti kukkien tekoon soveltuvasta sokerikuorrutteesta tai suklaakuorrutteesta. Kukat syntyvät myös marsipaanista, mutta ne jäävät hiukan raskaamman näköisiksi, koska seosta ei voi kaulia aivan niin ohueksi kuin sokerikuorrutetta. Sokerikukkasia ei ole tarkoitus syödä ja niiden tukemiseen käytetäänkin rautalankaa. Sen sijaan suklaakuorrutteesta tai marsipaanista tehtävät kukkaset ovat maukkaita, ja ne kannattaakin suunnitella sellaisenaan, ilman rautalankaa aseteltaviksi ja syötäviksi.
Tee kukkaset kukkamassasta. Lisäksi tarvitset setin, jossa on mukana leikkuri kukkien terälehtiin ja lehtiin sekä jäljentimet, joiden avulla saat työstettyä kukan lehtiin oikean näköisen pinnan. Joidenkin kukkien teossa, kuten esimerkiksi unikon, keraaminen tikku on ehdoton.
Kukkamassa
valkoista kasvirasvaa, esimerkiksi kookosrasvaa
noin 425 g tomusokeria siivilöitynä
1 rkl karboksimetyyliselluloosaa
1 dl maissitärkkelystä
2 tl nestemäistä glukoosia
2 rkl kiehuvaa vettä
2 tl liivatejauhetta
1 suuri munanvalkuainen tai 1 ½ tl kananmunan albumiinijauhetta.
Kuumenna uuni 100 asteeseen. Sammuta virta uunista.
Ota esille uunivuoka ja voitele se rasvalla. Pane puolet tomusokerista vuokaan. Lisää tomusokerin joukkoon tasaisesti karboksimetyyliselluloosa ja pane vuoka uuniin.
Pane lähes kaikki loppu tomusokeri monitoimikoneen kulhoon. Lisää joukkoon maissitärkkelys ja nestemäinen glukoosi.
Liuota kiehuvaan vesitilkkaan liivatejauhe.
Sekoita liivateseos monitoimikoneen kulhoossa tomusokerin joukkoon. Lisää joukkoon valkuainen.
Ota kuuma tomusokeriseos ulos uunista ja työstä seos taikinakoukun avulla tomusokerimassan joukkoon.
Siirrä seos työtasolle, hiero käsiisi valkoista kasvirasvaa ja työstä kukkamassaa käsilläsi. Voi olla, että et tarvitse aivan kaikkea tomusokeria.
Jos seos on liian jäykkää, lisää hiukan kananmunanvalkuaista.
Jos seos on liian pehmeää, lisää hiukan tomusokeria ja ripaus karboksimetyyliselluloosaa.
Voit työstää kukkamassan myös sekoittamastasi kaulittavasta sokerikuorrutteesta seuraavasti:
Nopea kukkamassa
225 g sokerikuorrutetta
5 tl karboksimetyyliselluloosaa
valkoista rasvaa
Rasvaa kätesi ja ripottele niille karboksimetyyliselluloosa. Työstä sokerikuorrutetta, jolloin käsissä olevat ainekset sekoittuvat siihen.
Sokerikukkien tekeminen
Pehmitä valkoista tai värjättyä kaulittavaa sokerikuorrutetta tai kukkamassaa ennen muotoilua käsissäsi venyttelemällä ja pyörittelemällä sitä.
Ripottele työpöydälle hiukan maissitärkkelystä.
Työstä kukkien terälehdet kaulimella ohuiksi siten, että keskelle jää hiukan paksumpi kohta.
Pujota siihen kostutettu tai munanvalkuaiseen kastettu paperipäällysteinen rautalanka.
Anna terälehtien ja lehtien kuivaa kaarevalla alustalla, jotta saat kukkasiin eloa.
Maalaa kukkien terälehdet ja lehdet siveltimellä sivellen tomuvärillä.
Sido kukkaset floristiteipillä näyttäväksi ryhmäksi kakun päälle. Koristetta ei syödä, voit käyttää sitä uudelleen!
Hauska lopputulos tulee, kun taivutat kukkaset kennomaiseksi, puuteroit ne tomuväreillä ja pursotat keskustaan toista väriä. Näyttävä rusetti kruunaa kakun.
Sokerikuorrutteen värjääminen
Voit värjätä sokerikuorrutteen tai kukkamassan ennen käyttöä nestemäisellä elintarvikevärillä. Väriä kannattaa käyttää vain vähän, jotta saat hahmoille pohjavärin. Väritä halutessasi tomuväreillä pintaan pehmeitä hahmoja pensselillä. Viimeistele kakku väreihin sopivalla nauhalla.
Suklaasta muotoileminen
Voit sekoittaa suklaakoristeita ja suklaakauluria varten helposti työstettävän suklaaseoksen.
Tämä lammas on muotoiltu Englannissa kakkukurssilla. Tunnin vetäjä oli Maisy Parrish. Muotoilu onnistuu sinultakin yllä olevat ohjeet luettuasi. Se ei ole vaikeaa, olethan sinäkin työstänyt läpi lapsuutesi muovailuvahaa!
TOMUSOKERILLA JA KAAKAOJAUHEELLA VIIMEISTELY
Kun tarjottavat ovat valmiita, mietin mitä voisin vielä lisätä kokonaisuuteen, jotta se näyttäisi entistäkin viimeistellymmältä. Usein ratkaisuna toimii tomusokerin tai kaakaojauheen ripauttaminen lisäkoristeeksi. Koska tämä toistuu usein, on keittiössä juhla-aikaan näppärää pitää pienessä sirottimessa tai keittiöliinasta kuminauhalla sidotussa nyytissä valmiina tomusokeri ja kaakaojauhe.
Tomusokeri, kidesokeri, raesokeri, kaakaojauhe
Sokeri ja kaakaojauhe ovat kauniita ja nopeita koristelussa. Voit viimeistellä jo valmiilta tuntuvan luomuksen ripauttamalla sille pisteenä i:n päälle myös tummaa demerarasokeria. Tomusokerin ja kaakaojauheen voi sirotella koristeellisesti leivonnaisiin ja kakkuihin sekä tarjoilulautasille ja -vadeille käyttämällä apuna kakkupaperia sekä muuta koristeluun soveltuvaa shabloonaa kuten lasten viivaimia.
Pitsikuvio tomusokerista
Saat kakun pintaan kauniin pitsikuvion, kun asetat kakun päälle vaikkapa kakkupaperin ja siivilöit sen päälle tomusokeria. Nosta paperi varoen pois.
Sokeroidut kukat
Voit koristella kakun sokeroiduilla kukilla. Kukkien on hyvä olla syötäväksi kelpaavia.
Kasta kukkaa hiukan vatkattuun valkuaisvaahtoon, ravistele ja ripottele sitten niiden päälle sokeria. Anna kukkien kuivua 3 tuntia leivinritilälle asetettuna.
Tomusokeripursotukset
Tomusokeripursotus on nopea tapa saada kaunis koristus kakulle. Voit sekoittaa sitä varten itse glasuurin tai käyttää kaupoissa tuubeissa myytäviä näppäriä valmisteita. www.oetker.fi
Glasuuri
1 kananmunan valkuainen
150 g pölysokeria
½ tl sitruunaa
Sekoita aineet sekoittimella. Massan täytyy olla sellaista, että se juuri ja juuri pysyy lusikassa kun lusikan kääntää ylösalaisin.
-arkki kiiltokuvia tulostettuna syötävälle maissipaperille ja koristelut moniin leivoksiin on siinä-
Valmis kuva kakkuun
Voit tulostuttaa leipomossa tai kakkutarvikemyymälässä kuvan kakkuun syötävälle maissipaperille. Kuva kiinnittyy kakun pinnalle kun sipaiset marsipaanikuorrutteen tai sokerikuorrutteen vedellä. Kuva kestää myös voikreemin päälle asetettuna mutta kerma on alla liian kostea ja kostuttaa kuvan.
MUOTILLA PAINAMINEN
Hiivataikinaleivonnaisten ja sämpylöiden koristelussa voit myös käyttää muotteja. Paina muotti ensin vehnäjauhoon ja sitten kohotetun leivonnaisen päälle. Uunissa paistuessaan leivonnainen saa kivan, ammattimaisen ilmeen.