Blogi

cropped-Piparkakkutalo-2

Jouluruoka

Jaa

 

 

Tässä lista ruuista, joita ilman joulu ei meidän perheestä tuntuisi Joululta.

 

Itse kokattavat:

Riisipuuro ja sekametelisoppa eli hedelmäkiisseli

Joulukinkku

Imelletty perunalaatikko

Lanttulaatikko

Porkkanalaatikko

Karjalanpaisti

Hunajaiset juurekset

Ruotsalaista jouluperinnettä eli nakkeja omenahillolla

Sinihomejuusto-punajuurivuoka

Savustettu kalkkuna

Silakkasäilykkeitä

Sillejä

Kylmäsavulohta

Mätiä, smetanaa ja punasipulia

Pieniä perunoita keitettäväksi, esim. siikli

Luomu-kananmunia keitettäväksi

Kotimaisia herneitä pakasteesta sulatettuna

Kuivattuja luumuja liotettuna

Niin kauan kuin kinkkua riittää, tulee talossa olla hyvää ruisleipää, saaristolaisleipää ja sinappia.

Sekä glögiä, juustoa ja viiniä.

Ja leivotaan mitä jaksetaan. Ainakin taatelikakkua, pipareitakaneliässiä sekä torttuja rahka-voitaikinasta ja itse keitetystä luumutäytteestä.

Ja Joulu voi tulla!

Alla löydät reseptit ruokiin meidän tavallamme valmistettuina.

 

Riisipuuro ja sekametelisoppa

 

Jouluruoka - sekahedelmäkeitto

 

Puuron teen pakkauksen ohjeella, sekametelisopan omenamehuun. Valmiiseen puuroon piilotan kuoritun mantelin.

250 g kuivattuja hedelmiä

7,5 l omenamehua

0,5 dl sokeria

1,5 rkl perunajauhoja

0,5 dl vettä

Laita hedelmät kattilaan. Lisää vesi ja keitä n. 10 minuuttia alhaisessa lämpötilassa. Lisää sokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Sekoita keskenään perunajauhot ja vesi. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon suuruste. Laita takaisin hellalle ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kaada tarjoilukulhoon. Tarjoile sekametelisoppa lämpimänä vaniljakastikkeen tai kylmänä maidon tai riisipuuron kera.

 

 

Joulukinkinkun paistaminen kertoo aaton olevan jo lähellä. Kuorrutan kinkun sinapilla. Neilikoita en käytä, sillä en pidä niiden vahvasta mausta.

Jouluruoka - harmaasuolattu kinkku korppujauhokuorrutuksella.

 

Joulukinkku
harmaasuolattu joulukinkku (n. 9 kg)

Kuorrutus:

1 keltuainen

3 rkl sinappia

korppujauhoja

Sulata kinkku hitaasti viileässä. Sulaminen kestää 3-4 päivää.

Ota kinkku keskipäivällä huoneen lämpöön.

Varmista paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.

Pyyhi kinkun pinta kuivaksi talouspaperilla ja nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta.

Kypsennä kinkku 125 asteessa kunnes paistomittari osoittaa noin 75-80 astetta. Aikaa kuluu noin 60-80 minuuttia/kg. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena. Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta pelkällä sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele sinappihunnutetulle kinkulle korppujauhoja. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

 

 

 

Perinneruuat ovat yleensä hitaita valmistaa. Liikkeelle lähdetään multaisista juureksista ja kypsennys tapahtuu miedossa uunissa haudutellen. Porkkana- ja lanttulaatikossa on kiireisten helppo oikaista turvautumalla kaupan juuressoseisiin tai uudistamalla kaupan valmislaatikkoja lisäämällä seokseen keraamiseen vuokaan siirrettäessä reilu 2 dl kermaa + kananmuna. Porkkanalaatikon voi lisäksi maustaa muskotilla. Perunalaatikon teen kuitenkin aina alusta lähtien itse. Se on mielestäni onnistunutta, kun haarukan tilalle on melkeinpä hakettava lusikka. Aloitan päivällisaikaan tarjottavan perunalaatikon teon jo aamulla, jotta seos ennättää imeltyä.

 

Imelletty perunalaatikko
4 annosta
2 ½ kg jauhoisia perunoita

100 g voita tai margariinia

3 rkl vehnäjauhoja

8-10 dl maitoa

2-3 tl suolaa

Vuokaan:

margariinia

Pese jo heti aamulla perunat ja keitä ne kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori ne heti kuumina ja survo ne kattilassa. Pudota rasvanokareita joukkoon, jotta työ helpottuu. Ripottele joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä seos kannella ja keittiöliinalla ja nosta imeltymään pariksi tunniksi tai puoleksi päiväksi lämpimään paikkaan. Sekoita soseeseen imeltymisen aikana vielä yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoja.

Voitele uunivuoka (vetoisuus 4 l) ja kaada imeltynyt seos siihen. Lisää seokseen ennen uuniin laittoa vielä maito ja suola. Paista laatikkoa 150 asteessa 2-3 tuntia.

 

 

Lanttulaatikko ei ole pitkään ollut mielestäni tarpeellista joulupöydässä mutta nyt sekin jo alkaa maistua ja siten muotoutua perinneherkuksemme. Lanttulaatikko maistuu parhaalta kylmän kinkun ja sinapin kera.

 

Lanttulaatikko

4 annosta
2 lanttua

½ l vettä

1 tl suolaa tai

1 kg valmista lanttusosetta

1 dl korppujauhoja

2 dl kermaa

1 muna

1 tl suolaa

3 rkl siirappia

½ tl inkivääriä

valkopippuria

Vuokaan:

margariinia

Pinnalle:

korppujauhoja

voita

Pese, kuori ja paloittele lantut ja keitä palat kypsäksi kattilassa suolavedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta lantut. Lisää korppujauhot, kerma, muna ja mausteet. Lisää seokseen noin 3 dl keitinvettä tai kasvislientä. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Painele pintaan kuvioita lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja pudottele päälle voinokareita. Laita lanttulaatikko 200-asteiseen uuniin mutta laske lämpö heti 150 asteeseen. Kypsennä noin kaksi tuntia.

 

 

Porkkanalaatikko on mukavan mieto lisäke joulupöytään. Se maistuu parhaalta karjalanpaistin kera.

 

Porkkanalaatikko

4 annosta
1½ dl puuroriisiä

½ l vettä

500 g porkkanoita

½ l maitoa

2 munaa

1-2 rkl siirappia

1½ tl suolaa

ripaus valkopippuria

Vuokaan:

margariinia

Pinnalle:

voita

Keitä riisiä kattilassa kannen alla vedessä, kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Pese porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.

Lisää puuroon kaikki raaka-aineet. Voitele uunivuoka margariinilla ja kaada seos siihen. Pudottele pinnalle voinokareita. Kypsennä 150 asteessa pari tuntia.

 

 

 

En pane karjalanpaistipataan lainkaan vettä, ainoastaan lihat ja mausteet, sillä kansi estää lihaa kuivumasta. Ruoka kypsyy leivinuunissa mureaksi. Lisukkeeksi keitän hyviä, voimakkaan keltaisia perunoita.

Jos valmistan ruoan sähköuunissa, kuumennan uunin ensin äkäiseksi ja ruskistan päällimmäisiä lihapaloja hetken. Lisään pataan sitten tilkan vettä ja suljen sen kannella. Jos kaipaan karjalanpaistiin vaihtelua, kuutioin joukkoon porkkanaa tai ripautan mausteeksi teelusikallisen kanelia.

 

Karjalanpaisti

6 annosta
margariinia tai kasviöljyä

1 rasia (800 g) karjalanpaistilihaa

1 tl suolaa

10 maustepippuria

1 laakerinlehti

1 sipuli

Voitele valurautapata. Pane liha ja mausteet pataan siten, että päällimmäiseksi tulee porsaanlihakuutioita. Kuori sipuli ja halkaise se kahtia. Sujauta sipulinpuolikkaat pataan.

Peitä pata kannella ja kypsennä 200 asteessa kaksi tuntia. Miedossa leivinuunissa karjalanpaisti voi kypsyä vaikka koko yön.
Uunissa paahdetut juurekset sopivat myös jouluiseen juhlapöytään, kun laatikot jo alkavat loppua tai kyllästyttää. Käytän juureksina makeaa porkkanaa ja palsternakkaa ja korostan niiden makeutta hunajalla.

 

Jouluruoka - Karjalanpaisti ja uunijuurekset

 

Hunajaiset juurekset

4 annosta
2 palsternakkaa

2 porkkanaa

pala lanttua

½ dl juoksevaa margariinia

3 rkl hunajaa

1 tl mietoa chilitahnaa

suolaa

mustapippuria

Huuhtele ja kuori juurekset. Paloittele ne pitkänomaisiksi lohkoiksi uunivuokaan. Sekoita kulhossa keskenään margariini, hunaja ja chilitahna. Valuta seos vuokaan kasvisten päälle.

Kypsennä juureksia 250-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Ripottele kuumille juureksille suolaa ja mustapippuria.

 

 

Lasteni isä oli erään joulun alla työmatkalla Ruotsissa. Noutopöytään oli ryhmitelty lihapullien ja nakkien viereen omenahillo ja sinappi. Yhdistelmä vaikutti vieraalta, mutta se kuitenkin toimi, ja siitä joulusta lähtien se on kuulunut omaan jouluperinteeseemme. Myöhemmin olemme selvittäneet, että ruotsalaiset todellakin syövät nakkeja ja lihapullia makean sinapin ja omenasoseen kera.

 

Ruotsalaista jouluperinnettä

6 annosta
3 sipulia

kasviöljyä

vettä

1 rkl vasikanfondia

2 valkosipulinkynttä

3 viipaletta moniviljapaahtoleipää

tilkka maitoa

500 g jauhelihaa

1 kananmuna

mustapippuria

Tarjoiluun:

1 pkt (640 g) nakkeja

vettä

mustapippureita

omenasosetta

makeaa, tulista sinappia

Silppua sipulit ja paista niitä hetki paistinpannussa kasviöljyssä. Lisää tilkka vettä ja vasikanfondi.

Silppua pannuun valkosipulinkynnet ja kääntele seosta hetki. Lisää vettä tarvittaessa mutta kuitenkin vain niin vähän, että kaikki vesi on haihtunut sipulien kypsyttyä pehmeiksi.

Murustele leipäviipaleet kulhoon. Kaada päälle tilkka maitoa ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon jauheliha, kananmuna sekä sipuliseos. Mausta seos mustapippurilla ja pyörittele siitä pieniä pyöryköitä.

Paista lihapullat pannussa kasviöljyssä.

Keitä nakit kuumiksi pippurilla maustetussa vedessä. Tarjoa lihapullat ja nakit omenasoseen ja sinapin kera.

 

 

Vaihtelua joulupöytään saa paistamalla kinkun kyytipojaksi uuden kasvislaatikon punajuurista.

 

Sinihomejuusto-punajuurivuoka

4 – 6 annosta
1½ kg punajuurta

1 sipuli

1 rkl kasviöljyä

Liemi:

2 tlk smetanaa

200 g valkosipulituorejuustoa

3 dl maitoa

1½ tl suolaa

1/5 tl jauhettua valkopippuria

½ tl timjamia

Vuokaan:

voita tai margariinia

Pese ja kuori punajuuret. Leikkaa punajuuret yleiskoneella mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Silppua sipuli ja kuullota se paistinpannussa öljyssä.

Sekoita liemi suuressa kulhossa. Lisää punajuurisiivut ja sipuli. Voitele uunivuoka ja pane seos vuokaan. Aseta päälle folio ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 1 tunti 30 minuuttia.

 

Hyvää joulua!

 

Jouluruoka - punaviinit ja juusto

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut: