Luciapullat eli Sahramipullat
Taikinajuuri:
Lisäksi taikinaan:
Voiteluun ja koristeluun:
Sokerikuorrutus:
Luciapullien valmistusohje
-
Suomeksi
-
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 °C).
-
Murenna hiiva kulhoon ja lisää lämmin maito. Sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva on täysin liuennut maitoon.
-
Sekoita sahrami ja 1 tl sokeria morttelissa ja lisää taikinaan.
-
Lisää 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita.
-
Anna taikinajuuren kohota lämpimässä vesihauteessa noin 10 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla.
-
Lisää sokeri, pieniksi paloiksi jaettu voi, vaniljasokeri, kananmuna ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää suola.
-
Vaivaa taikinaa käsin, lisää jauhoja vähitellen. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.
-
Muotoile taikinasta s-kirjaimen muotoisia pullia. Koristele halutessasi rusinoilla.
-
Anna pullien kohota leivinpaperilla vuoratulla pellillä leivinliinan alla 20–30 minuuttia.
-
Voitele pullat kananmunalla, johon on sekoitettu hieman suolaa ja vettä.
-
Paista 200 °C:ssa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin, pohja on myös ruskea ja pulla tuntuu kevyeltä.
-
Valmista sokeriliemi pullien paistuessa: kuumenna sokeri ja vesi kattilassa, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila pois lämmöltä ja anna jäähtyä. Sivele pullat sokeriliemellä heti uunista ottamisen jälkeen.
Gör så här Lussebullar/saffransbröd
Degrot :
25 g jäst
2 1/2 mjölk
1/2 g saffran + 1 tsk socker
2 dl vetemjöl
Dessutom behöver du:
1 dl socker
125 g mjukt, rumsvarmt smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
½ ägg
4 - 5 dl vetemjöl
2 krm salt
Granering: ½ dl russin (blötlagda i kallt vatten ca 1 timme)
Pensling: (innan du gräddar bullarna)
½ ägg ½ krm salt 1 msk vatten
Sockerlag: (pensla bullarna med sockerlag då de är färdigt gräddade)
¼ dl socker
1/2 dl vatten
- Värm mjölken tills den är fingervarm ( 37 C°) .
- Smula ner jästen i en bunke, tillsättden ljumma mjölken. Rör med en trägaffel tills jästen löst upp helt i mjölken.
- Blanda saffran och 1 tsk socker i en mortel, tillsätt.
- Rör ner 2 dl vetemjöl.
- Låt degroten jäsa i varmt vattenbad ca 10 minuter. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm.
- Tillsätt socker, smöret delat i mindre bitar, vaniljsocker, ägg och en del av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg, tillsätt salt.
- Knåda degen med en hand, tillsätt mera mjöl. Knåda degen tills den lossnar från skålen och handen.
- Baka ut degen till lussekatter. Garnera eventuellt med russin.
- Låt bullarna jäsa bakplåtsklädd plåt under bakduk 20 -30 minuter.
- Pensla med äggen som du blandat med salt och vatten.
- Grädda i 200 c° ca10 -15 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg.
- Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas. Värm upp sockret och vatten i en kastrull tills sockret smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen direkt tagit ut dem ur ugnen.
-
