Suolaisten piiraiden viinit
Raaka-aineet
Vinkki!
Suolaisille kakuille, tortuille ja piiraille kannattaa valita puna- tai valkoviini kakun päämaun mukaan. Turvallisin vaihtoehto on valita kalatäytteiselle kakulle valkoviiniä ja lihatäytteiselle kakulle punaviiniä, mutta vaihtoehtoja voi rohkeasti kokeilla myös toisinpäin. Valkoviiniksi sopii raikas kuivahko valkoviini, punaviiniksi taas keveähkö tai keskitäyteläinen hedelmäinen punaviini. Tuhdin täyteläisiä ja raskaan tammisia viinejä kannattaa välttää kakkupöydässä. Kanatäytteiselle tai muulla vaalealla lihalla täytetylle tortulle käy sekä valko- että punaviini; myös hyvin viilennetty roseeviini on mukava valinta erityisesti kesällä. Kalatäytteisille voileipäkakuille sopii hyvin myös raikas vaalea olut – erityisesti jos täytteenä on suolakalaa tai silliä.
Tiesitkö, että ….
normaalikokoisesta 0,75 litran valko- ja punaviinipullosta saa 5–6 lasillista. Viiniä kaadetaan yleensä kerrallaan lasiin 12 cl tai 16 cl.