Marjaisten kakkujen viinit
Raaka-aineet
Vinkki!
Punaisia mehukkaita marjoja, esim. vadelmia ja mansikoita täydentää oivasti marjaisan hedelmäinen ruby-portviini. Klassinen valinta marjajälkiruoille on makea ranskalainen jälkiruokaviini Bordeaux’n alueelta (esim. sauternes, barsac, cadillac tai sainte-croix-de-monts). Arvostettu vaihtoehtoehto on myös saksalainen tai itävaltalainen hapokas eiswein tai italialainen Friulin alueen tiiviin hedelmäinen picolit.
Yleinen jälkiruokaviinin valintasääntö on, että jälkiruokaviini saa olla astetta makeampi kuin itse jälkiruoka on, tai muuten viini maistuu happamalta. Mansikat ovat tässä suhteessa poikkeus. Mansikoiden kanssa voidaan tarjota myös kuivaa viiniä: kuivaa tai puolikuivaa samppanjaa tai hedelmäistä punaviiniä.
Tiesitko, että Eiswein on jäätyneinä poimituista ja puristetuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini, jonka makeutta tasapainottaa erittäin raikas hapokkuus. Se on useimmiten saksalainen tai itävaltalainen, mutta myös Kanadassa valmistetaan icewinea.