Lemin särä

Kurssit
Vaikeus Helppo
Aika
Kokkausaika: 4 hrs Kokonaisaika: 4 tuntia
Annokset 5
Raaka-aineet
  • 10 kg karptsan tai lampaan jalkaa
  • 1 kg merisuolaa
  • 4 kg perunoita
Vinkki!

Hiero lihan pintaan suola ja pane lihat suolautumaan muovipussissa kylmään neljäksi päiväksi. Kääntele pakettia päivittäin. Huuhtele liha kiehuvalla vedellä ja nosta lihat suolavedessä liotettuun särään (ks. alla) eli leppäpuiseen kaukaloon tai muuhun uunin kestävään vuokaan. Pane hyvin lämmitettyyn (noin 175 astetta) leivinuuniin leppäpulikat ja nosta särä niiden päälle.

Kaada astiaan 2-3 dl vettä. Paista lammasta, kunnes pinta on kauniin värinen. Valuta tai kauho rasva kaukalon pohjalta pois ja käännä lihat. Jatka paistamista, kunnes toinenkin puoli lihasta on kauniin värinen. Kokonaispaistoaika on karitsalla noin 3 tuntia ja lampaalla 4. Lisää viimeistään viiemisen paistotunnin alkaessa perunat!

Kuori perunat, keitä ne puolikypsiksi ja ujuta ne vuokaan lihojen alle ja sivulle. Lusikoi lientä vuoan pohjalta lampaalle ja  perunoille pariin otteeseen perunoiden uunikypsennyksen aikana.

Ota särä vetäytymään vähintään vartti ennen ruokailua. Puukaukalo on pohjastaan tuhkainen ja rasvainen, muista suojata pöytä tarjottimella tai paksulla foliolla.

Tarjoa ohrarieskan kera. Säräpitäjässä Lemillä ateria päätetään perinteisesti rusinasoppaan ja ohrarieskaan.

Vinkki! Jos veistät itsellesi särän, mitoita se leivinuunisi mukaan. Särä ei saa yltää peräseinään, ettei se syty palamaan. Liota särää suolavedessä viikko tai kaksikin ennen jokaista käytööä. Pese särä käytön jälkeen haalealla vedellä puun syiden suuntaan sivellen.

Avainsanat: lammas, Leivinuuni, perinneruokaa modernisti