Kukkaistytön kakku

Vaikeus Keskivaikea
Aika
Kokkausaika: 50 mins Kokonaisaika: 50 minuuttia
Annokset 24
Raaka-aineet
    Vuokaan
  • voita tai margariinia
  • mannasuurimoita
  • Kakkupohjiin
  • 2 dl erikoiskarkeaa vehnäjauhoa
  • 2 dl perunajauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 8 kananmunaa
  • 3 1/4 dl sokeria
  • Kostutus
  • 3 dl sitruunaista kivennäisvettä
  • Väliin
  • 4 dl vispikermaa
  • 1 dl sokeria
  • 250 g rahkaa
  • noin 500 g vadelmahilloa
  • Päälle
  • 3 dl mansikkatomusokeria
  • vajaa 3 rkl vettä
  • Reunoille
  • 5 dl kermavaahtoa
  • 2 rkl sokeria
  • Koristeet
  • 2 munanvalkuaista
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • ranskanpastilleja
Vinkki!

Valitse kaksi erikokoista kakkuvuokaa (halkaisijaltaan 25 cm ja 19 cm) ja varmista, että ne mahtuvat samanaikaisesti uuniin. Voitele ja jauhota vuoat.

Mittaa kuiva-aineet kulhoon.

Vispaa näin suuri kananmunamäärä mieluiten koneella. Vispaa ensin munien rakenne rikki ja lisää sokeri. Jatka vispaamista kunnes vaahto on paksua ja vaaleaa.

Lisää kuiva-aineet kananmuna-sokerivaahtoon lastalla nostellen.

Jaa taikina vuokiin. Paista kakkupohjia 175 asteessa uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Totea kypsyys puutikulla. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna uunin lämpötilaa 20 asteella.

Tee koristeet. Vaahdota munanvalkuaiset. Lisää vähitellen joukkoon tomusokeria. Jatka seoksen vatkaamista, kunnes marenki on napakkaa vaahtoa.

Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Lusikoi marenkiseos pursotinpussiin ja pursota vaahdosta kukkasia uunipellille. Paina keskelle ranskanpastilli ja kuivata koristeita reilu tunti kiertoilmatoiminnolla noin 60 asteisessa uunissa tai 80 asteessa tavallisessa uunissa. Ota koristeet uunista viimeistään siinä vaiheessa, kun pastillien väri alkaa värjätä marenkia. Säilytä kuivassa mutta ei liian kuumassa.

Leikkaa kakkupohjat kolmeen kerrokseen. Kostuta jokainen kerros ennen täyttämistä sitruunaisella kivennäisvedellä.

Vispaa kakkujen väliin tuleva kerma ja sekoita siihen sokeri ja rahka. Aseta isomman kakkupohjan alin levy tarjoilulautaselle. Levitä kakkulevyn väliin hilloa ja kerma-rahkaseosta. Jatka näin, kunnes sekä iso että pieni kakkupohja on käytetty kakkua korottamaan.

Sekoita mansikkatomusokeriin vesi ja levitä seos ylemmän kakun päälle ja alemman kakun vapaille päällysosille.

Vispaa kakun reunoille tuleva kerma ja makeuta se sokerilla. Sivele kermavaahto kakun laidoille.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua marenkikoristein.

Avainsanat: Lasten kakut Tee hyvä kakku -kirja