Kalavoileipäkakku
Raaka-aineet
Kalatahna
Kurkkutahna
Munatäyte
Kostutus
Päälle
Koristeluun
tai joitain seuraavista:
Vinkki!
Leikkaa leipäviipaleista pois kuivat reunat. Samalla saat palat samankokoisiksi.
Pane kolme vaaleaa leipää vierekkäin. Lado päälle tummat leipäsiivut. Saat kakusta tukevan, kun puolitat yhden leipäviipaleen joka kerroksesta ja asettelet viipaleet siten, että saumakohta tulee edelliseen kerrokseen nähden poikkeavaan kohtaan.
Jatka vuoroin vaalealla, vuoroin tummalla kerroksella. Suojaa valmis leipäpino tuorekelmulla.
Tee kalatahna. Tunnustele turskafileitä sormella, jotta löydät sen keskellä pituussuunnassa kulkevan ruotorivin. Leikkaa siltä kohdalta siivu pois. Kypsennä fileet lautasella mikroaaltouunissa (3,5 min 700 W) kypsäksi tai keitä ne kasarissa kannen alla vähässä vedessä. Mausta kevyesti suolalla ja jäähdytä. Hienonna kala ja sekoita joukkoon tuorejuusto, ruohosipuli ja hiukan valkopippuria.
Tee kurkkutäyte. Raasta huuhdeltu kurkku ja valuta raaste kulhon päällä siivilässä. Ota liemi talteen.
Sekoita kurkkuraasteen joukkoon tuorejuusto ja jalapenokastike, hiukan valkopippuria ja suola.
Tee munatäyte. Keitä kananmunia 8 minuuttia. Keitä samalla reilummin kananmunia kakun päälle ja vadille aseteltavaksi. Kuori ja hienonna kypsät munat. Kiehauta kattilassa vettä ja pidä siinä pinaattia muutama minuutti, nosta lehdet reikäkauhalla leikkuulaudalle ja silppua. Sekoita keskenään pinaatti, kananmunahakkelus, smetana ja suola.
Sekoita kostutusliemen raaka-aineet keskenään. Käytä noin 2 rkl lientä kostuttamaan jokaista leipäkerrosta.
Kokoa kakku siten, että levität vuorotellen kalatäytettä kolmeen, kurkkutäytettä kahteen ja munatäytettä yhteen väliin. Paina kevyesti, jotta saat tiiviin kakun. Nosta kakku tuorekelmulla suojattuna kylmään.
Tee majoneesi tasalämpöisistä raaka-aineista. Sekoita keltuaisten joukkoon suola ja viinietikka. Vispaa voimakkaasti ja lisää kasviöljyä muutama tippa kerrallaan. Sekoita ja kun seos alkaa sakeutua, lisää loppu kasviöljy ohuena nauhana samalla sekoittaen. Mausta valmis majoneesi valkopippurilla. Sekoita kulhossa tuorejuusto notkeaksi ja lisää joukkoon majoneesi. Päällystä kakku tarjoilupäivänä majoneesi-tuorejuustoseoksella ja koristele keitetyillä, halkaistuilla kananmunilla ja mantelisimpukoilla. Voit koristella kakun myös katkaravuilla, tillillä, lohella, mädillä tai punasipulilla.
Vinkki! Mantelisimpukat myydään elävinä. Harjaa ne puhtaiksi. Kiehauta laakean kattilan pohjalla noin 4 cm:n paksuudelta vettä. Pudota simpukat kiehuvaan veteen ja peitä kattila kannella. Keitä simpukoita noin 5 minuuttia. Heitä pois kuolleet, kiinni jääneet simpukat. Nosta lautaselle ja pane heti jääkaappiin. Käytä samana päivänä. Jos käytät sinisimpukoita, niille riittää lyhyempi keittoaika.