Kahvikakut ja viini
Raaka-aineet
Vinkki!
Kahvikakku vai kuivakakku? Kuivan kakun ei nimestään huolimatta tarvitse olla ikävän kuivakka ja mauton. Moni kahvikakku on herkullisen mureaa. Sen lisäksi kahvikakkuun voi tuoda lisää mehevyyttä tarjoamalla sen täyttämällä mariannemoussella, valelemalla fenkoli-hunajaliemellä tai kuorruttamalla kreemillä tai tuorejuustoseoksella. Ja tarjoamalla kahvikakun kera hyvää juomaa.
Mehevän makea kumppani kuiville kakuille on pieni pikarillinen cream- tai olorososherryä; myös makea madeira sopii. Madeira täydentää erityisen hyvin kahvikakkuja, joissa on runsaasti pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Mausteisille kakuille (mausteina esim. fenkoli, kaneli tai kardemumma) kannattaa kokeilla puolimakeaa tai makeaa alsacelaista, myöhään poimituista Gewurztraminer-rypäleestä valmistettua vendage tarvide -viiniä. Vähemmän makeille kuiville kakuille (esim. sahrami-pinjansiemenkakku) sopiva valinta on myös unkarilainen viiden puttonyoksen tokaji tai italialainen vin santo.
Tiesitkö, että….
Cream-sherry on makea ja täyteläinen sherry, joka on väriltään keski- tai tummanruskea.
Oloroso-sherry on puolikuiva tai puolimakea sherry, joka on väriltään ruskea ja maultaan pähkinäinen.