Juustotarjottimen viinit ja juustotarjotin

Vaikeus Helppo
Raaka-aineet
    Juustoja
  • pala sinihomejuustoa
  • pala valkohomejuustoa
  • pala mustaleimaemmentalia
  • pala chevrèä
  • Hilloja
  • Pähkinöitä
  • Taatelia, aprikoosia
  • Omenaa
  • Viinirypäleitä
  • Kirsikoita
  • Tuoreita luumuja
  • Varsiselleriä
  • Paprikaa
  • Palsternakkaa
  • Keksejä
  • suolakeksejä
  • patonkia
Vinkki!

  • Joskus kakku on viisasta korvata jollain vaivattomalla herkulla tai jääkaappiin helpommin mahtuvalla tuotteella kuten juustolla. Kokoa juustotarjottimelle kolmen tai neljän juuston valikoima mielijuustojasi ja asettele niiden lomaan kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja muutamaa lajia tuoreita marjoja tai hedelmiä.

    Ota juustot huoneen lämpöön tunti ennen juustotarjottimen tarjoilua. Pane esille kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä sekä tuoreita luumuja ja kirsikoita. Varaa ruokailuun reilut lautaset, alkupalakokoa olevat aterimet ja servietit.

    Kuivatut hedelmät ja pähkinät nauttivat klassisten väkevien viinien seurasta: puolimakeasta tai makeasta sherrystä, pähkinäisen ruskeasta tawnyportista tai täyteläisen paahteisesta, mutta hapokkaasta madeirasta. Vähän harvinaisempi, mutta mielenkiintoinen viini on myös paahteisen hedelmäinen banyuls Ranskasta.

    Juustoviinin valinnassa voit noudattaa joko samankaltaisuus- tai vastakohtaperiaatetta. Voimakkaalle kypsälle juustolle valitaan useimmiten voimakas ja kehittynyt viini. Suolaiselle juustolle voi tarjota vastakohtaisesti makeaa viiniä. Chèvre-vuohenmaitojuustolle klassinen kumppani on Loiren alueen Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu raikas valkoviini. Sinihomejuustolle sopii esimerkiksi makea jalohomeinen jälkiruokaviini tai portviini. Sinihomejuustolle sopivat myös intensiiviset punaviinit, kuten amarone. Keskitäyteläinen punaviini saattelee hyvin valkohomejuustoa. Mustaleimaemmentalin kanssa voit tarjota keskitäyteläistä, kehittynyttä punaviiniä tai pähkinäistä chardonnay-valkoviiniä. Jos juustotarjottimella on monia erityylisiä juustoja, voit valita viiniksi jonkin yleisesti sopivan viinin tai jonkin oman suosikkisi, jonka ei tarvitse sopia täydellisesti tarjottimen jokaisen juuston kanssa.

     

    Tiesitkö, että

    Amarone on kuuluisa italialainen, perinteisesti olkimatoilla kuivatuista rypäleistä valmistettu kuiva punaviini. Sen alkuperäalue sijaitsee Veneton Valpolicellassa.

    Jalohome eli Botrytis cinerea on viininviljelijän tarhalleen toivoma home. Jalohome pitää erityisesti lämpimistä ja sumuisista syysaamuista. Jalohometartunta rusinoi rypäleet ja samalla tiivistää niiden sokerin ja aromit. Jalohometartunnan saaneista rypäleistä irtoaa mehua viininvalmistukseen vain murto-osan siitä mitä tavallisista rypäleistä. Jalohomeiset rypäletertut korjataan valikoidusti käsin ja korjuukertoja voi olla useita – ei siis ihme, että jalohomeviinit ovat hinnakkaita. Tunnettuja jalohomeisia jälkiruokaviinejä ovat esimerkiksi ranskalainen sauternes, itävaltalainen trockenbeerenauslese tai unkarilainen tokaji.

Avainsanat: Juomat Tee hyvä kakku -kirja