CakeAway Omenasiideri
Raaka-aineet
Vinkki!
Vaihe 1
Lue tarina alla siiderinteosta ennen kuin aloitat! Ohje kuuluu kutakuinkin näin:
Laita käymisastiaan omena- tai päärynätuoremehua haluamasi määrä. Mehun puristukseen käyvät myös kirpsakat, kitukasvuiset vanhan puun omenat ja päärynät. Ne antavat syvyyttä tulevan siiderin makuun.
Lisää viinihiivaa kaksi tl/ 4,5 l mehua. LIsää hiivaravinne ja peitä astia väljästi puhtaalla liinalla.
Anna käydä lämpimässä paikassa 2-3 vuorokautta, kunnes kovin kuohunta tyyntyy. Puhdista astian suu, sulje tiiviisti ja laita astiaan vesilukko.
Anna siiderin käydä vähintään 6 viikkoa, kunnes se lakkaa kuplimasta ja näyttää suht kirkkaalta.
Kaada siideri toiseen astiaan. Liota kuumaan veteen sokeria 170 g/4,5 l siideriä. Lisää liuos astiaan ja anna käydä lämpimässä jälleen kuivaksi, kunnes siideri lakkaa kuplimasta ja näyttää kirkkaalta.
Siirrä siideri toiseen astiaan ja pistä lepäämään viileään paikkaan 2-3 viikoksi.
Jos haluat hapotonta still siideriä, pullota ja anna kypsyä 1-2 kk.
Jos pidät kuivasta siideristä, juo sellaisenaan. Jos haluat puolikuivaa tai makeaa siideriä, lisää liuotettua sokeria siideriin ennen tarjoilua. (sivuston pitäjän kommentti: kuullostaa että hätä on jo housussa mutta lohtu se on tämäkin, jos siideri kertakaikkiaan muutoin jäisi juomatta).
Jos haluat sideriin kuplia, lappoa se veilä kerran uuteen astiaan, joka kestää painetta ja lisää hieman hiivaa. Kuivaa kuplivaa siideriä syntyy, kun laitat 4 tl sokeria / 4,5 l siideriä ja annat astian olla viileässä ja pimeässä 2-3 kk.
Puolimakeaa tai makeaa kuplivaa siideriä saat, kun lisäät sokeria 2-3 kertaa enenmmän kjuin kuivaan siideriin. Anna olla viileässä ja pimeässä paikassa 2-3 kuukautta.
Siiderin teko vaatii puhtaat ja siistit astiat ja työtavat sekä viinintekovälineet.
Cake away Omenasiideri
Tulin kerran osotaneeksi kirjan nimeltä Puolikuiva siiderikirja (Jouni k. Kemppainen, Juha-Pekka Laakio), Kustannusosakeyhtiö Nemo, 1999). Lukaisin kirjan ja innostuin paitsi käyttämään siideriä monipuolisemmin, tekemään sitä itse. Kirjailijoiden kokemukset toistuivat perheessämme: “Ulkopuoliset maistelijat ovat kohteliaita, mutta hieman hämmentyneitä. Siideriä luullaan valkoviiniksi, sitä kehutaan persoonalliseksi ja sen kuivuutta ylistetään. Kovin hanakasti kukaan ei pyydä lisää.”
Kirja opastaa kotisiiderin tekoon kutakuinkin näin:
Laita käymisastiaan omenatuoremehua haluamasi määrä.
Lisää viinihiivaa kaksi tl/ 4,5 l mehua. LIsää hiivaravinne ja peitä astia väljästi puhtaalla liinalla.
Anna käydä lämpimässä paikassa 2-3 vuorokautta, kunnes kovin kuohunta tyyntyy. Puhdista astian suu, sulje tiiviisti ja laita astiaan vesilukko.
Anna siiderin käydä vähintään 6 viikkoa, kunnes se lakkaa kuplimasta ja näyttää suht kirkkaalta.
Kaada siideri toiseen astiaan. Liota kuumaan veteen sokeria 170 g/4,5 l siideriä. Lisää liuos astiaan ja anna käydä lämpimässä jälleen kuivaksi, kunnes siideri lakkaa kuplimasta ja näyttää kirkkaalta.
Siirrä siideri toiseen astiaan ja pistä lepäämään viileään paikkaan 2-3 viikoksi.
Jos haluat hapotonta still siideriä, pullota ja anna kypsyä 1-2 kk.
Jos pidät kuivasta siideristä, juo sellaisenaan. Jos haluat puolikuivaa tai makeaa siideriä, lisää liuotettua sokeria siideriin ennen tarjoilua. (sivuston pitäjän kommentti: kuullostaa että hätä on jo housussa mutta lohtu se on tämäkin, jos siideri kertakaikkiaan muutoin jäisi juomatta).
Jos haluat sideriin kuplia, lappoa se veilä kerran uuteen astiaan, joka kestää painetta ja lisää hieman hiivaa. Kuivaa kuplivaa siideriä syntyy, kun laitat 4 tl sokeria / 4,5 l siideriä ja annat astian olla viileässä ja pimeässä 2-3 kk.
Puolimakeaa tai makeaa kuplivaa siideriä saat, kun lisäät sokeria 2-3 kertaa enenmmän kjuin kuivaan siideriin. Anna olla viileässä ja pimeässä paikassa 2-3 kuukautta.
Ensimmäinen siiderikokeilu:
26.9.ryhdyimme toimeen. Pesimme omenat ja puristimme niistä mehua käsin tuoremehupuristimella yhteensä 25 litraa. Hullun hommaa pienellä, nauhalla varustetulla mehulingolla elikkäs jos vain suinkin on asiaa tuoremehuasemalle ja mehun saa ohjattua astiaan ennen kuumennusta, suosittelen tätä vaihtoehtoa. Omenasatsimme joukossa oli tavanomaisia puutarhaomenoita sekä 2 ämpärillistä kitukasvuisia, kitkeriä omenoita leikkaamattomista omenapuista.
Käymisastia pestiin ja se huustaistiin Atamon-liuoksella (1 dl vettä, 1 tl Atamonia).
Mehu lapottiin käymisastiaan.
Hiiva ja hiivaravinne liuotettiin haaleaan veteen. Seoksen annettiin tekeytyä 15 minuuttia
500 g sokeria liuotettiin pieneen määrän mehua. Liukenemista helpotettiin lämmittämällä tämä pieni mehuerä. Sokeroitu omenamehu lisättiin käymisastiaan lapotun mehun joukkoon. Ominaispainomittari näytti lukemaa 55.
Hiiva ja hiivaravinne lisättiin. Siideriastia jätettiin huoneen lämpöön. Siideri alkoi käydä kuuluvasti 4-5 tunnin kuluttua.
2.10. Siideri kävi vielä voimakkaasti mutta tästä meno rauhoittui. 4.10. ominaispaino näytti nollaa.
6.10. ominaispaino oli enää -4, 7.10 0. Enää ei ollut havaittavissa kuplintaa elikkäs käymistä.
9.10 kohtalaisen kirjas ja lupaavan makuinen siideri lapottiin toiseen astiaan, joka nostettiin viileään.
16.10. siiderimme oli pullotettavissa. Pullotettaessa lisäsimme seokseen 2 dl sokeria. Pullotimme 20 litraa, minkä jälkeen lisäsimme jäljellä olevaan siiderierään vielä 1/2 dl sokeria ja saimme erän hiukan makeampaa siideriä. Pulloiksi olimme säästelleet saksalaistyylisiä olutpulloja, joiden suljentaan ei tarvita kruunukorkkilaitetta.
Subjektiivinen makuraati arvioi siiderin: englantilaistyylistä, kuivakkaa ja rapsakkaa siideriä, jota tehdään tulevina vuosina ehdottomasti lisää.