Pandoro-kakku
Raaka-aineet
TÄYTE JA KOSTUTUS
Vinkki!
Talviaikaan on myynnissä italialaista, perinteistä Pandoro-kakkua. Se on taivaallisen pehmeää ja lempeän makuista. Wikipedia kertoo Pandoron olevan perinteinen italialainen joulun ajan leivonnainen, kotoisin Veronasta. Sen alkuperä ei ole täysin selvä: joidenkin mukaan resepti tulee Itävallasta, jossa tuotettiin niin sanottua Wienin leipää. Toisten mukaan taas pandoro olisi pane de doro, “kultaleipää”, jota tarjoiltiin rikkaille venetsialaisille. Italialaiselta kokilta olen oppinut, että kakku kannattaa tarjottaessa leikata kerroksiin, kostuttaa ja täyttää ja latoa päällekäin viuhkamaisesti. Oiva kakku siis myös jouluksi! Kostuttamiseen sopii sitruuna-tai appelsiinimehu ja täytteeksi esimerkiksi mascarpone-kermavaahtoseos sitruunatahnalla tai sitruksenkuorella maustettuna. Helppoa eikö totta! Näyttävää ja maukastakin! Netistä löytyy ohje tähän kakkuun (en ole itse testannut vielä). Ohjeen alkuperä on http://www.biomi.org/. Blogia pitävä Mikko Heiskanen on pannut nähtäväksi myös upeita luontokuviaan. Perhoset-osiosta löytyy kauniita kuvia, joista on hyötyä Sinullekin kakkuihin ja leivoksiin perhosia maalatessa. Omatekoinen Pandoro (kaksi kakkua): Tämä on Pandoron yksinkertaistettu versio. Oikeaa Pandoroa mm. kohotetaan 10–12 tuntia, siinä käytetään limettimehun sijaan appelsiiniuutetta ja valkosuklaan sijaan kaakaovoita. Oikea Pandoro pitää kuulemma myös paistaa Veronasta hankitussa kahdeksansakaraisessa tähtivuoassa Sekoita ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 20 min). Lisää taikinan joukkoon sulatettu, jäähtynyt margariini ja muut aineet. Anna jälleen kohota kaksinkertaiseksi (n. 20 min). Voitele sillä välin kaksi kakkuvuokaa (esim. pitkulaista). Viimeistele taikina seuraavasti: sulata margariini ja valkosuklaa, anna niiden jäähtyä ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää munat, sokeri, limetin mehu ja muutama desilitra jauhoja. Vaivaa hyvin. Jatka vaivaamista samalla lisäten reilusti jauhoja kunnes taikinasta tulee sopivan paksua (kuin pullataikinaa). Jaa taikina kahtia ja laita taikinapalat vuokiin. Anna kohota niin paljon kuin takina vain kohoaa (n. nelinkertaiseksi, 3-4 tuntia). Paista 200 °C uunin alatasossa. Koristele tomusokerilla.