Marenkiset kakut ja viini
Raaka-aineet
Vinkki!
Viininurkka
Marenkikakku katoaa suussa, samaan tapaan kuin kuohuviinin ihanat kuplat! Kuohuviinin kuplivuus raikastaa marengin makeutta. Hyvä ja perinteinen valinta marengin seuraksi on italialainen spumante Astin alueelta tai clairette de die Ranskan Rhônesta. Jos kakku tarjotaan aterian jälkiruokana, on kuohuviinin kera aika kiittää isäntäväkeä. Kiitospuhe huipentuu yhteiseen maljannostoon.
Makea muskattikuohuviini vie suorastaan kielen mennessään. Omenaiselle ja pähkinäiselle marenkikakulle sopii myös Loiren raikas Coteaux du Layon -ala-alueen valkoviini. Pavlovan kanssa sopivat tarjottavaksi myös Uuden maailman eksoottisen hedelmäiset jälkiruokaviinit.
KNOPPITÄPPÄ
Normaalikokoisesta (0,75 l) kuohuviinipullosta tulee lasin mallista riippuen 6–7 lasillista.
Kuohuviinien makeusastemerkinnät kertovat viinin sokeripitoisuuden. Sen lisäksi makeuden tuntuun vaikuttavat monet muutkin viininominaisuudet, isoimpana tekijänä viinin happorakenne.
Täysin kuiva, Extra Brut, sokeria 0–6 g/l
Erittäin kuiva, Brut , sokeria 0–15 g/l
Kuiva, Extra Sec, sokeria 12–20 g/l
Kuivahko, Sec, sokeria 17–35 g/l
Puolikuiva, Demi Sec, sokeria 35–50 g/l
Makea, Doux, sokeria yli 50 g/l