Luciapullat eli Sahramipullat

Luciapullat uunista ulos – ihana tuoksu täyttää keittiön! - Lussekatter direkt från ugnen – den ljuvliga doften sprider sig i köket!

Luciapullat eli Sahramipullat

Taikinajuuri:

Lisäksi taikinaan:

Voiteluun ja koristeluun:

Sokerikuorrutus:

Luciapullien valmistusohje

  1. Suomeksi

     

    1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 °C).

    2. Murenna hiiva kulhoon ja lisää lämmin maito. Sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva on täysin liuennut maitoon.

    3. Sekoita sahrami ja 1 tl sokeria morttelissa ja lisää taikinaan.

    4. Lisää 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita.

    5. Anna taikinajuuren kohota lämpimässä vesihauteessa noin 10 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla.

    6. Lisää sokeri, pieniksi paloiksi jaettu voi, vaniljasokeri, kananmuna ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää suola.

    7. Vaivaa taikinaa käsin, lisää jauhoja vähitellen. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.

    8. Muotoile taikinasta s-kirjaimen muotoisia pullia. Koristele halutessasi rusinoilla.

    9. Anna pullien kohota leivinpaperilla vuoratulla pellillä leivinliinan alla 20–30 minuuttia.

    10. Voitele pullat kananmunalla, johon on sekoitettu hieman suolaa ja vettä.

    11. Paista 200 °C:ssa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin, pohja on myös ruskea ja pulla tuntuu kevyeltä.

    12. Valmista sokeriliemi pullien paistuessa: kuumenna sokeri ja vesi kattilassa, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila pois lämmöltä ja anna jäähtyä. Sivele pullat sokeriliemellä heti uunista ottamisen jälkeen.

     

    Gör så här Lussebullar/saffransbröd 

     

    Degrot :  

    25 g jäst  

    2 1/2 mjölk  

    1/2 g saffran + 1 tsk socker  

    2 dl vetemjöl  

     

     

    Dessutom behöver du: 

    1 dl socker  

    125 g mjukt, rumsvarmt smör  

    1 1/2 tsk vaniljsocker  

    ½ ägg  

    4 - 5 dl vetemjöl  

    2 krm salt  

     

    Granering: ½ dl russin (blötlagda i kallt vatten ca 1 timme)  

     

    Pensling: (innan du gräddar bullarna)  

    ½ ägg ½ krm salt 1 msk vatten  

     

    Sockerlag: (pensla bullarna med sockerlag då de är färdigt gräddade)  

    ¼ dl socker  

    1/2 dl vatten  

     

    1. Värm mjölken tills den är fingervarm ( 37 C°) . 
    2. Smula ner jästen i en bunke, tillsättden ljumma mjölken. Rör med en trägaffel tills jästen löst upp helt i mjölken.  
    1. Blanda saffran och 1 tsk socker i en mortel, tillsätt. 
    2. Rör ner 2 dl vetemjöl.  
    3. Låt degroten jäsa i varmt vattenbad ca 10 minuter. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm.  
    1. Tillsätt socker, smöret delat i mindre  bitar, vaniljsocker, ägg och en del av  mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg, tillsätt salt.                                                                                                                                                                        
    1. Knåda degen med en hand, tillsätt mera mjöl. Knåda degen tills den  lossnar från skålen och handen.  
    1. Baka ut degen till lussekatter. Garnera eventuellt med russin.
    2. Låt bullarna jäsa bakplåtsklädd plåt under bakduk 20 -30 minuter. 
    3. Pensla med äggen som du blandat med salt och vatten. 
    4. Grädda i 200 c° ca10 -15 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg. 
    5. Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas. Värm upp sockret och  vatten i en kastrull tills sockret smält. Ta bort kastrullen från värmen och   låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen direkt tagit ut dem ur  ugnen.  
Reseptikortti toteutettu ohjelmistolla: WP Delicious